Každého člověka zajímajícího se o zdravý životní styl jistě někdy napadlo, kolik procent tuku na svém těle vlastně nosí. Napadlo vás však někdy, že člověk může být kriticky ohrožený přemírou tuku, i když na první pohled obézně nevypadá? Pokud ne, dnes si toto téma rozebereme podrobněji a ukážeme vám také, jak se o sebe lépe starat, abychom předešli různým chorobám souvisejím s viscerálním tukem.

Co je viscerální tuk

Viscerální tuk bychom mohli charakterizovat jako tuk, který se nachází uvnitř naší břišní dutiny a jeho hlavním úkolem je chránit orgány před manuálním poškozením. V případě, že tohoto tuku má jedinec příliš, může se stát viscerální tuk velmi nebezpečným už jenom proto, že není na první pohled vidět. Obaluje naše orgány a může způsobovat nemoci i lidem, kteří jsou jinak štíhlí a hodnoty jejich podkožního tuku jsou v normálu. 

viscerální tuk měření

Jak vzniká viscerální tuk

Na vzniku a ukládání tohoto typu tuku velkou zásluhu hlavně nezdravá strava. Mezi jiné další faktory patří i nepravidelná strava, hladovění či dlouhodobý extrémní kalorický deficit

Naše tělo je opravdu chytrý organismus, který udělá všechno pro to, aby nás udržel naživu. Hromaděním viscerálního tuku okolo důležitých orgánů se snaží orgány při hladovce či nepravidelné stravě chránit, aby se jim nic nestalo, a náš organismus mohl fungovat i při nedostatku energie jako do teď.

Měření viscerálního tuku

Nejjednodušší metodou je prostá metoda měření pomocí krejčovského metru, kterou můžete praktikovat i v pohodlí svého domova. Rozhodující je totiž obvod pasu, kdy u žen je riziková hranice nad 88 cm a u mužů je tato hranice posunuta o něco výše na 102 cm. Tato metoda je ale opravdu EXTRÉMNĚ nepřesná. Slouží jen pro vaši potřebu a dosáhnete při ní jen přibližných výsledků.

Pokud byste chtěli přesnější informace, není nic jednoduššího než si zajít do specializované výživové poradny, kde mají přístroje na to, aby vám dodali podrobnější informace k vašemu zdravotnímu stavu. Toto vyšetření navíc není ani příliš drahé a je dostupné celé širé veřejnosti. Většina takto prováděných specializovaných testů stojí okolo 500kč, a to se vyplatí do svého zdraví investovat, co říkáte?

Zbavte se viscerálního tuku pomocí Macronauta

Macronaut vám pomůže nastavit váš ideální denní příjem kalorií, tak abyste dosáhli optimální hodnotu viscerálního tuku.

6 tipů jak se zbavit viscerálního tuku

Zaměřte se na denní příjem kalorií

Na tento tuk nám samozřejmě nebude stačit jen snížení počtu kalorií a sem tam nějaká ta zelenina a ovoce. Pokud chcete opravdu zhubnout nadbytečný útrobní (viscerální) tuk, budete na to muset jít chytřeji a bude vás to stát více námahy. 

Pokud se soustředíte na shazování viscerálního tuku, měli byste si nejprve zjistit, jaké množství jednotlivých makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) celkově konzumujete. Tyto makroživiny by měly být především vyvážené a ani s jednou složkou potravy by se to nemělo přehánět. Pro každé tělo bude ideální hodnota přijatých kalorií z potravy v podobě bílkovin, tuků a sacharidů individuální.

Zbavte se rafinovaných cukrů

Dále je důležité vzdát se alespoň většiny rafinovaných cukrů, které nám způsobují kolísání krevního cukru a v těle způsobují menší citlivost na hormon inzulin. Tyto vlastnosti jednoduchých sacharidů (cukrů) nám zhoršují odbourávání podkožního i viscerálního tuku.

Následující rada je zaměřit se na zeleninu a zvýšit její porce tím, že ji budete přidávat téměř ke každému pokrmu. Pokud byste chtěli opravdu konzumovat jen ty nejvhodnější druhy zeleniny, zaměřte se například na okurku, salát, květák, cibule, celer. Tato zelenina neobsahuje téměř žádné kalorie a zvýší objem vašeho jídla. O co méně má však tato zelenina kalorií, o to více obsahuje vlákniny, vitamínů a minerálů. Tyto 3 složky jsou také nepostradatelné zvláště tehdy, kdy se zaměřujete na snižování vaší hmotnosti, proto je konzumace zeleniny snad nejlepší volba při hubnutí.

Naopak alespoň omezte konzumaci škrobové zeleniny. Hlavním zástupcem této skupiny jsou například brambory. Škroby, které brambory obsahují, jsou sacharidy, o kterých jsme se zmínili již o odstavec výše. Tyto sacharidy nám ve velkém množství příliš neprospívají. 

Vynechte nezdravé tuky a zařaďte ty zdravé

Ač se to může zdát trošku hloupé, měli byste konzumovat také zdravé tuky. Vaše zdroje tuků by měly pocházet především z těch zdravých. Mezi ty patří například avokádo, oříšky, tučné ryby a semínka.

Možností, jak se stravovat, máme samozřejmě spousty. Záleží na tom, co si vybereme, protože by nám to hlavně mělo vyhovovat a měli bychom být schopni dodržovat tento režim dlouhodobě. Musíme si ale uvědomit, že každý hubnoucí stravovací program je zaměřený na snížení počtu přijatých kalorií.

Zvyšte vaši pohybovou aktivitu

Naše generace je zvyklá na sedavý způsob života. Všichni jezdíme do práce autem, z práce autem a na kole se projedeme opravdu zřídka. Navíc většina z nás pracuje v kanceláři, což je sice skvělá práce, ale také u ní nevykonáváte zrovna mnoho pohybu. Měli byste se proto snažit do svého života zařadit alespoň párkrát týdně procházku se psem, krátkou projížďku na kole či běh.

viscerální tuk - cvičení

Omezte stres

Přibírání všeobecně má na svědomí nejenom to, co jíme a jakou aktivitu vykonáváme. Má na to vliv také naše psychické rozpoložení. Pokud se budeme trvale nacházet ve stresu, nebude to pro tělo moc příznivý stav. Když jsme ve stresu, tělo vylučuje hormon kortizol, u kterého je prokázáno, že působí negativně na náš organismus a vede tím k ukládání tuku. Proti stresu pomáhá vykonávání aktivit, které nám dělají radost. Můžeme vykonávat nějaký sport, koníček či jen popovídání s kamarádkou. Všechny tyto aktivity nás přivedou na jiné myšlenky a my tak konečně zapomeneme na naše problémy.

Dbejte na kvalitní spánek

Se stresem souvisí také spánek, který je důležitou součástí zdravého života. Spánek ovlivňuje hladiny hormonů v našem těle. Pokud nebudeme dostatečně spát, tak budeme nejenom unavení a nepříjemní, ale i naše chutě na jídlo se změní. Nejspíše budete chtít chybějící energii z nedostatku spánku co nejrychleji dohnat, proto vás budou honit chutě na sladké a opravdu mastná a tučná jídla.

Na co si dát pozor?

Viscerální tuk není něco, čeho bychom se mohli jen tak zbavit. Je to opravdu běh na dlouhou trať a nezbavíme se ho přes noc. Při jeho zbavování bychom si měli dát pozor především na to, že nějaký ten útrobní tuk potřebujeme a je pro nás přínosný. Není proto vhodné cvičit od rána do večera, jíst jenom zeleninu a maso a úplně vyřazovat sacharidy. 

Tělo se nejčastěji a nejraději přizpůsobí na pravidelnou aktivitu, která zároveň nebude obsahovat extrémy. V boji proti viscerálnímu tuku je nutno začít co nejdříve, protože útrobní tuk je jedním z hlavních důvodů, proč jsou v dnešní době tak rozšířeny civilizační choroby. Dále je důležitá již zmíněná pravidelnost. Nemusíte hned první den dodržovat vše. 

Rozdělte si v tomto článku zmíněná pravidla tak, že každý týden budete dodržovat jedno. Postupně tak obsáhnete všechny najednou a vy se budete cítit zdravější, méně vystresovaní a šťastnější a spokojenější.

A to za to přeci stojí nebo ne? Proto šup na nákup pro zdravější potraviny, běžte se projít se svým psem či místo výtahu vyšlapte schody.  Nemusí být vše tak těžké, jak se může zdát. Dokonce i drobné změny praktikované pravidelně vedou je skvělým výsledkům.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…