Pokud se již nějakou dobu pohybujete ve světě diet a hubnutí, určitě jste narazili na dietu, která nás vrací zpět do období našich předků: paleo dieta. Tato dieta, jako skoro všechny známé diety, s sebou nese jistá pozitiva, ale také negativa.

Společně si dnes vysvětlíme, na jakých základech paleo dieta funguje, co se při ní smí a nesmí a pro koho je vhodná. Na konci také naleznete vzorový jídelníček, který můžete použít jako odrazový můstek k cestě za vaší vysněnou postavou.

Co je to paleo dieta

Paleolitická dieta funguje na principu přiblížení svých vlastních stravovacích návyků návykům našich předků. Můžeme ji také nazývat dietou doby kamenné, protože její zastánci se snaží konzumovat stravu běžně dostupnou v období paleolitu (odtud název paleo dieta).

Období paleolitu považujeme za nejdelší období v lidských dějinách, protože trvalo přes 2 miliony let. V průběhu těchto let člověk neznal zemědělství, proto se zaměřoval především na lov zvířat a sběr ovoce a bobulí, které mu byly zrovna dostupné. A na tomto základu staví také paleo strava. Jediné, co paleo stravě chybí, je přerušovaný půst. Ten byl totiž také dříve opravdu častý, ale paleo strava to ze svých stravovacích pravidel vynechává.

paleo dieta - potraviny

Jak funguje

Její zastánci tvrdí, že se ani o dietu jako takovou nejedná. Tvrdí, že se jedná spíše o životní styl, který vede ke zdravějšímu životu, správně fungujícímu tělu a spoustě energie. Jejich hlavním argumentem je to, že jsme se takto stravovali po tisíce let. Náš organismus byl tak na přirozené a nezpracované jídlo zvyklý a obiloviny, mléčné výrobky a jiné zpracované potraviny jsou pro něj tedy nevhodné.

Co můžeme jíst při paleo dietě

Jak už jsme si řekli, paleo dieta se skládá především z potravin, které si mohl člověk v paleolitu ulovit, najít či posbírat. Při přechodu na paleo stravu se proto připravte na spoustu čerstvých potravin, masa, vajec a tuků. Hlavní věc, kterou tak musíte vyřadit ze svého jídelníčku, jsou průmyslově zpracované a jinak upravené potraviny, které dnes konzumujeme na každodenní bázi. Mezi tyto patří:

  • obiloviny
  • mléčné výrobky
  • mléko
  • luštěniny

Naopak povolené máte vše ostatní. Můžete konzumovat:

  • maso, ryby
  • vejce
  • ořechy, semínka
  • zeleninu
  • ovoce

Dále se nemusíte omezovat konzumaci tuků z avokáda, kokosového oleje, olivového oleje, a dokonce i másla a sádla. Vaše strava tak bude plná kvalitních potravin, které budou vhodné pro vaše tělo, a díky vysokému obsahu tuku vám budou pokrmy i chutnat.

Paleo strava a hubnutí

Základem hubnutí při dodržování paleolitické stravy je především vyřazení průmyslově zpracovaných potravin, které jsou chudé na živiny, ale zároveň bohaté na kalorie. Těchto potravin je také opravdu jednoduché se přejíst. Často nám totiž tělo při konzumaci potravin s vysokým obsahem kalorií nestihne včas říct, že už jsme syti, a my pak skončíme zbytečně přejedeni a často i s žaludečními obtížemi.

Paleo strava má jednu nespornou výhodu. Tou výhodou je to, že se při ní jednoduše nemůže stát, že byste zkonzumovali větší množství kalorií, než vaše tělo potřebuje. Pokud totiž převážně konzumujete zdroje čistých bílkovin a zdravých tuků, tak se budete po krátké chvíli cítit syti a vy tak uspokojíte fyzický hlad i a zároveň tělu dodáte i vše, co potřebuje.

Zkombinujte Paleo stravu a Macronauta

Společná kombinace Macronauta a paleo stravování může přinést ještě lepší výsledky než očekáváte

Hubnutí na paleo stravě není tedy žádná věda. Tento stravovací styl vás totiž tak nějak přirozeně naučí základům zdravé výživy, a pokud jste předtím konzumovali stravu bohatou na vysoce kalorické pokrmy, můžete se skoro na 100 % těšit na nějaký ten kilogram dole.

Je paleo stravování opravdu pro všechny?

Tento způsob stravování by neměl ublížit opravdu nikomu, protože se skládá jen z potravin pro nás prospěšných a pro tělo vhodných. Paleo stravu tak mohou dodržovat těhotné maminky, děti i sportovci a všem by měla přinést spoustu benefitů do jejich života.

Výhody paleo stravy

Mimo to, že nám paleo strava pomůže zhubnout, pokud ji budeme správně dodržovat, nabízí nám ještě další benefity, kterým se občas až nedá uvěřit. Paleo strava působí na náš organismus jako prevence proti civilizačním chorobám. Může také ovlivňovat akné, ekzémy, zlepšit astma, zmírňovat alergie a bojovat proti cukrovce.

Jak už jsme si říkali, díky vyváženému jídelníčku plném živin se budete cítit více syti a nebudete mít takový hlad. S tím také souvisí vliv této stravy na naše psychické rozpoložení, protože pomáhá při léčbě deprese.

Některé z „dokázaných“ pozitiv znějí spíše jako sci-fi. Říká se, že pomáhá proti migréně, ADHD, pomáhá s poruchami srážlivosti krve, snižuje krevní tlak, cholesterol a působí také proti neplodnosti a osteoporóze.

Podle těchto „zaručených“ zdravotních benefitů vypadá paleo strava jako lék na všechny nemoci, které snad na světě existují.

Nevýhody paleo stravy

Nic není ale tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Každá věc má i své nevýhody a jinak tomu není ani u paleo stravy.

V této dietě se můžeme setkat především s nedostatkem minerálů, především vápníku, který naše tělo přijímá z mléčných výrobků. Dále je opravdu zavádějící fakt, že by naše tělo nebylo připraveno na konzumaci zpracovaných výrobků. Toto tvrzení bylo několikrát zkoumáno a nikdy se neprokázalo, že by měl lidský organismus problémy s trávením zpracovaných potravin.

Ukázkový jídelníček

Teorie je sice dobrá, ale pokud ji nepřevedeme do praxe, bude v konečném hledisku zbytečná. Proto jsme si pro vás připravili všeobecný jídelníček jako ukázku, jak by váš den mohl na paleo stravě vypadat.

(Jídelníček určitě není pro každého a každý si ho bude muset upravit ať už z hlediska počtu kalorií, chuťových preferencí či alergií)

Den první

Snídaně 3 míchaná vajíčka, ½ avokáda, zeleninový salát, voda s citrónem
ObědHráškový krém, kuřecí steak s dušenou zeleninou
VečeřeOříšková paleo buchta (nebo jiný sladký paleo recept, je jich spousta) s teplým bylinným čajem

Den druhý

Snídaně ovocný salát s ořechy a semínky
Svačinazelenina a hummus (rostlinná pomazánka)
Obědgrilovaný pstruh s pečenými žampiony a zeleninový salátem
VečeřeDýňová polévka sypaná dýňovými semínky

Paleo strava je vhodná opravdu pro každého. Musíme si ale také uvědomit, že každý způsob stravování s sebou nese určitá rizika. Proto pokud vás tento způsob stravování zaujal, za vyzkoušení nic nedáte. Při delším dodržování se ale raději poraďte se svým lékařem, který vám se vším poradí a řekne vám i svůj odborný názor.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…