Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 jednoduchých věcí a uvidíte, že se budete cítit lépe už po prvním týdnu.  

1. Myslete na pitný režim

Pitný režim je důležitou součástí zdravého životního stylu. Denně byste měli vypít alespoň 2,5 litru. U pitného režimu je důležité dávat pozor nejen na to, kolik tekutin denně vypijete, ale také na to, co vlastně pijete. Vyměňte sladké limonády za čistou vodu, do které občas můžete přidat citrón, mátu nebo třeba lyofilizované ovoce. Stejně tak můžete zařadit i ovocné nebo bylinkové čaje. Naopak se vyhněte alkoholickým nápojům.

Pitný režim

2. Pečiva se nemusíte vzdávat

Milujete pečivo, ale četli jste články, kde vám radili, že pokud chcete zhubnout, musíte ho úplně vysadit? Na to zapomeňte. Vašeho milovaného pečiva se nemusíte vzdávat ani při zdravém stravování. Sacharidy jsou totiž jednou ze tří základních makroživin. Jen zkuste bílé pečivo, které není tolik nutričně zajímavé, vyměnit za jeho žitnou nebo celozrnnou variantu. Stejně tak jsou skvělé knäckebroty nebo kváskový chléb, který pro vás bude snadněji stravitelný. Přečtěte si více o komplexních sacharidech.

Stále nevíte, jak na to? Macronaut vám se zdravým životním stylem pomůže.

Stáhněte si aplikaci Macronaut, která vypočítá denní příjem přesně pro vaše cíle a bude ho upravovat na základě vašeho pokroku. Dodržování zdravého životního stylu tak pro vás bude mnohem jednodušší.

3. Zařaďte více zeleniny a ovoce

Pokuste se ke každému slanému jídlu přidat porci zeleniny. Nejen, že zelenina dodá vašemu tělu vlákninu, ale navíc se budete cítit více zasycení. Ovoce je pak skvělou volbou například na svačinu. Myslete však na to, že samostatné ovoce není plnohodnotnou svačinou! Proto ho vždy zkombinujte s dalšími makroživinami, například s bílým jogurtem a oříšky.

Zdravý životní styl

4. Omeze sladkosti a brambůrky

Honí vás často mlsná a když sednete večer k televizi tak jako první otevíráte pytlík chipsů? Důvodů může být několik, a to například nedostatečný příjem, špatně sestavený jídelníček, nedostatek bílkovin nebo pouze váš naučený zvyk. Díky aplikaci Macronaut však tyto první tři příčiny eliminujete. Pokud i přes vyvážený jídelníček vaše nálety na čokoládu a brambůrky přetrvávají, zkuste je pomalu začít omezovat.

Dopřejte si například kousek čokolády ráno na snídani do ovesné kaše nebo si upečte zdravější verzi dezertu na svačinu. Večer k televizi pak můžete vyzkoušet různé alternativy, jako je pečená křupavá cizrna nebo si udělejte dobrou tvarohovou pomazánku a k ní nakrájejte zeleninu. Spoustu inspirace na recepty najdete na Instagramu @macronaut_cz.

5. Nezapomínejte na kvalitní zdroje bílkovin

Bílkoviny patří mezi nepostradatelné makroživiny ve vašem jídelníčku. Proteiny pomáhájí chránit vaše svaly před rozkladem a také vás nejvíce zasytí, díky čemuž se při hubnutí nemusíte trápit hlady. Podívejte se, jak vypadá 100 g živočišných bílkovin nebo 100 g bílkovin v rostlinné formě.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…