Sacharidy se utvářejí v rostlinách, kdy se molekuly uhlíku spojí s molekuly kyslíku a vodíku, aby dohromady vytvořily řetězce rozličných struktur. To je důležité, protože tyto řetězce určují klasifikaci sacharidu a způsob, kterým je sacharid tráven a absorbován v našem těle. Sacharidy můžeme klasifikovat do několika skupin:
jednoduché (tzv. rychlé cukry)
komplexní (tzv. pomalé cukry)
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo. V trávicím systému jsou přeměňovány na glukózu (krevní cukr) a tu dále využívají naše buňky, tkáně a orgány. Přebytečná glukóza v krvi je přeměněna na glykogen pro pozdější využití, ten obecně v našem těle představuje okolo 1200-1600 kcal potenciální energie. Glykogen je výhradně využit mozkovými funkcemi, centrálním nervovým systémem a při intenzivní fyzické aktivitě.
Sacharidy přesahující vlastní tělesné potřeby a kapacitu glykogenu jsou v játrech přeměněny na tukové buňky (triglyceridy).
Jednoduché sacharidy
Rychle stravitelné, do krevního oběhu se dostávají okamžitě. Rychlé cukry se obvykle nacházejí v cukrovinkách, či slazených nápojích a i když mají kalorickou hodnotu, postrádají vitamíny, minerály a vlákninu, převážně se jedná o tzv. prázdné kalorie.
Jednoduché sacharidy se mohou vyskytovat i v přírodních formách, například v ovoci, či mléku. Zde mluvíme o přírodně se vyskytujících cukrech, které jsou doprovázeny vitamíny, minerály a vlákninou, kterou naše tělo potřebuje. Rychlé sacharidy se doporučuje konzumovat před, v průběhu, či po náročnější fyzické aktivitě.
Komplexní sacharidy
Komplexní sacharidy se tráví pomaleji a dodávají tak tělu menší, avšak stabilnější zásobu glukózy do krve. Stejně jako u jednoduchých sacharidů, i v tomto případě existují lepší a horší zdroje, ze kterých můžeme komplexní sacharidy získat.
Příkladem mohou být rýžová zrna, kdy jejich zpracované druhy postrádají vitamíny a minerální látky původní plodiny.
Proč preferovat komplexní sacharidy?
Obecně komplexní sacharidy obsahují více živin, více vlákniny a jsou tráveny pomaleji. Díky pomalejšímu trávení a obsahu vlákniny dokáží více zasytit a zároveň nezpůsobují tak vysoké výkyvy krevního cukru, což je vhodné pro diabetiky.
Díky těmto vlastnostem není vhodné komplexní sacharidy konzumovat před, v průběhu, či ihned po náročnější fyzické aktivitě, tedy spíše v podobě hlavního jídla.
Počítáte kalorie? Přečtěte si 5 nejčastějších chyb, které při zapisování můžeteudělat a vyvarujte se jim. 1. NEDODRŽUJETE NASTAVENÉ KALORIE Pro to, abyste efektivně došli k vašemu cíli …
Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 …
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.