Co je to vláknina?

Vláknina je typ sacharidu, který má příznivé účinky na náš zažívací systém. V podstatě je to nestravitelná část rostlinné potravy, jako například zeleniny, ovoce, zrna, fazolí a luštěnin. Rozeznáváme 3 různé druhy vlákniny, přičemž každý typ se vyznačuje jinými účinky.

Rozpustná vláknina

Typ vlákniny, který má vlastnost na sebe navázat značné množství vody, čímž se z ní při trávení stává gel a tím zpomaluje trávení. Pomalejší trávení tak napomáhá stabilizaci krevního cukru (glukózy) a navozuje pocit plného žaludku. Rozpustná vláknina je také spojena se sníženou absorpcí cholesterolu do krve.

Zdroje rozpustné vlákniny: ovoce, zelenina, vločky, ječmen a luštěniny

Vláknina

Nerozpustná vláknina

Tato vláknina zvětšuje objem tráveniny, čímž urychluje průchod jídla, ale i odpadních látek střevem. Napomáhá tedy pravidelnosti a chrání trávící soustavu.

Zdroje nerozpustné vlákniny: zelenina, celozrnné obiloviny, semínka, ovoce, otruby

Pokud bychom shrnuli efekty vlákniny na lidské tělo, budou to hlavně:

– Podporuje pravidelnost
– Zpomaluje absorpce živin do krve, čímž napomáhá regulovat krevní cukr
– Snižuje cholesterol
– Přináší pocit plnosti

Vláknina má ovšem další triky v rukávu, ukázala se jako velkým pomocníkem bakteriím v našem trávicím traktu, pro které při její fermentaci představuje potravu a tím přispívá k lepší kompozici těchto bakterií uvnitř našich střev. Střevní bakterie hrají obrovskou roli pro náš imunitní systém a zdraví našich střev.

Rezistentní škrob

Rezistentní škrob je formou škrobu, která prochází malým střevem aniž by byla strávena, díky čemuž je pokládána za typ vlákniny. Rezistentní škrob prochází skrze tenké střevo nedotčen, kdy je dále fermentován v tlustém střevě, čímž produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které slouží jako zdroj energie pro střevní bakterie, čímž podporuje růst dobré a zdravé mikrobioty.

Resistentní škrob se obecně nachází v potravinách jako jsou banány, brambory, zrna a semena.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…