Počítáte kalorie? Přečtěte si 5 nejčastějších chyb, které při zapisování můžete
udělat a vyvarujte se jim.

1. NEDODRŽUJETE NASTAVENÉ KALORIE

Pro to, abyste efektivně došli k vašemu cíli je opravdu důležité dodržovat nastavený kalorický příjem a makroživiny. Adekvátní množství kalorií individuálně pro vás a váš cíl vám vypočítá aplikace Macronaut. Pokud máte nastavený příjem například na 2.000 kcal denně, ale sníte pouze 1.200 kcal nebo naopak třeba 2.800 kcal, váš pokrok se s největší pravděpodobností zastaví. Navíc v případě nízkého příjmu si můžete zadělat i na budoucí zdravotní komplikace, jako je vypadávání vlasů, ztráta menstruace nebo zhoršení pleti. Přečtěte si více informací o počítání kalorií a k čemu je dobré.

2. NEZAPISUJETE POTRAVINY V SYROVÉM STAVU

Potraviny doporučujeme zapisovat vždy v syrovém stavu. Budete tak mít jistotu, že vše zapisujete tak, jak máte. Po uvaření se totiž může změnit nejenom hmotnost jídla, ale také jeho kalorická hodnota, a pokud nebudete řešit, v jakém stavu suroviny zapisujete, můžete si v tom udělat velký nepořádek.

3. MEZI JÍDLY UZOBÁVÁTE A NEZAPISUJETE

Dojídáte ráno ovocnou přesnídávku po vašem dítěti? Jdete kolem mísy s oříšky, hrst si jich naberete a sníte? Při vaření několikrát ochutnáte maso nebo přílohu, abyste vyzkoušeli, zda je již hotová? A schválně, zapisujete si to? Takové uzobávání vás totiž může stát i několik stovek kalorií. Mějte vaše jídlo pod kontrolou a snažte se zapisovat opravdu vše, co reálně za den sníte. Díky tomu budou vaše výsledky ještě lepší.

4. ODHADUJETE A NEPOUŽÍVÁTE VÁHU

Velmi často se stává, zejména pokud s počítáním kalorií začínáte, že pokud jídlo odhadujete, tak váš příjem podhodnocujete. Z takových 50 gramů rýže se najednou může stát 150 gramů a to už je opravdu rozdíl. Pořiďte si kuchyňskou váhu a zejména na začátku vaší cesty si jídlo važte, abyste se naučili opravdu správné velikosti vašich porcí.

5. NEZAPISUJETE TEKUTINY

Možná se divíte, že vše zapisujete jak máte, ale váha nejde dolů. A zapisujete i to, co vypijete? Nezapomeňte, že se do příjmu počítají také všechny limonády, slazené kávy nebo džusy. Vodu samozřejmě zapisovat nemusíte, ale pokud si dáte velkou sklenici pomerančového džusu a frappé z kavárny, tak ty se mohou rovnat příjmu i celého plnohodnotného jídla.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…