Když se řekne vitamín D, tak mnohým z nás se vybaví slunce. Ano, máte pravdu. Sluneční záření je největším zdrojem vitamínu D a také je nejsnazší ho tímto způsobem získat, avšak má to jeden háček. Tento zdroj bývá nejštědřejší během léta, od podzimu až do jara si přísun vitamínu D musíme zajistit jiným způsobem. Pojďme se dnes podívat na to, proč je tento vitamín pro naše tělo tak důležitý a kde ho můžeme v případě potřeby najít.

Vitamín D je vlastně komplex sloučenin, který se rozděluje na dva typy, a to vitamín D2 a D3. Tato dvojice je pak zodpovědná za správný vývoj kostí a zubů, podílí se na správné funkci imunitního a kardiovaskulárního systému, chrání nás před vznikem srdečních onemocnění, snižuje riziko propuknutí rakovinotvorného bujení a rozvoje Alzheimerovy choroby, zvyšuje mentální výkonnost a zmírňuje průběh osteoporózy.

Co se stane, když nám vitamín D chybí?

Vlivem digitalizace a v poslední době také pandemie se náš pracovní život přesunul před obrazovky počítačů a v kancelářích, případně na home officu trávíme mnohem více času. Už nepracujeme na poli jako naši předkové a sluneční paprsky si naplno užijeme možná tak o víkendu nebo během letní dovolené u moře.

Hlavní projevy kritického nedostatku vitamínu D jsou podrážděnost, nechutenství, únava, vysoký krevní tlak, oslabený nervový systém, zpomalený růst u dětí, bolest kloubů a svalů, svalová ochablost, krvácení dásní a demineralizace kostí. 

V takovém případě byste měli rychle zhodnotit svůj jídelníček a hlavně vyrazit ven pochytat pár slunečních paprsků.

Doporučená denní dávka vitaminu D je podle legislativy EU stanovena na 200 IU, avšak podle posledních vědeckých studií byste se měli denně pohybovat v rozmezí mezi hodnotami 1 000 – 4 000 IU. V pokožce se vitamín D začíná tvořit po 15 -20 minutách strávených na sluníčku bez použití opalovacího krému.

Ovšem měli bychom si dávat pozor i na jeho předávkování. Hranice, kdy je tento vitamín pro tělo toxický, se pohybuje v rozmezí 40 000-100 000 IU/den, a to v průběhu několika měsíců.

Vitamín D

Kde ho najdeme?

Pokud v létě rádi trávíte čas na sluníčku, tak přísun vitamínu D z jiných zdrojů řešit nemusíte, co ale dělat, když s přicházejícím podzimem se přísun slunečního záření tenčí?

Velké množství vitamínu můžeme získat z potravin živočišného původů jako je:

  • mléko
  • jogurty
  • sýry
  • tresčí játra
  • tučné ryby
  • ústřice
  • krevety
  • vejce.

Tento fakt však může představovat problém pro vegany a některé vegetariány, protože zdroje vitamínu D jsou převážně živočišného původu. Dobrou zprávou je, že se najdou zdroje i v rámci rostlinné říše, jimiž jsou třeba houby. Pokud nemáte na vybranou, tak doporučujeme vitamín suplementovat za pomoci kvalitních doplňků stravy. Vitamín D patří i do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, proto nezapomeňte do svého jídla přidat i nějaké tuky, ať už ve formě oříšků, semínek, avokáda, sýrů nebo kvalitních olejů.

Základem zdravého životního stylu jsou hlavně pohyb a vyvážená strava, která je bohatá na všechny živiny, vitamíny a minerály. Pokud si chcete udělat ve svých stravovacích návycích pořádek, vyzkoušejte naši aplikaci Macronaut, která vám pomůže jíst bohatě a vyváženě.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…