Často se setkáváme s tvrzením, že keto dieta je zázračná forma diety, která vám zajistí zázraky na počkání. Ketogenní dietu jako formu diety neodsuzujeme. Je to však pouze jeden z prostředků, který nám zajistí kalorický deficit a tím pádem i úbytek na váze. Je třeba brát v potaz, že i na keto dietě lze přibrat, pokud bude tělo v kalorickém nadbytku!

Keto dieta je dieta jako každá jiná

Ketogenní dieta je typ diety, při které je příjem sacharidů omezen na minimum (typicky pod 50g denně). Cílem je přivést tělo do stavu tzv. ketózy, kdy dochází k pálení tuků (ketonů) jako zdroje energie. Je často vyzdvihována kvůli své údajné větší účinnosti oproti ostatním dietám.

Jako každá jiná dieta se však i ta ketogenní řídí zákony energetické bilance a bez dodržení kalorického deficitu fungovat při redukci nebude.

Při keto dietě nezhubnete více

Účinnost keto diety je zveličována hlavně kvůli značnému úbytku na váze, který se dostaví v prvních týdnech.

Úbytek na váze je však odvodněním organismu, respektive snížením zásob glykogenu v těle z důvodu omezení sacharidů ve stravě. Bylo prokázáno, že ketogenní dieta může pomáhat při redukci epileptických záchvatů a nabízí se jako jeden z možných alternativních léčebných procesů pro jedince trpící tímto stavem.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…