Chodíte do fitka, poctivě na své postavě dřete, ale od jisté chvíle se vaše váha zasekla a stagnuje na tom samém čísle? Taková situace musí být skutečně frustrující a k motivaci vám to taky rozhodně nepřidá. Pokud máte dojem, že toto je vaše maximum a dál se už posunout nemůžete, tak pro vás máme řešení, a to je reverzní dieta. Reverzní dietu jsme si v krátkosti představili již v článku o metabolické adaptaci, pojďmě si ji však popsat detailněji.

Co znamená pojem reverzní dieta?

Tento druh stravování může být způsob, díky kterému překonáte období stagnace a podpoříte svůj metabolismus k rychlejšímu spalování. V podstatě jde o postupné navyšování přijmu po malých kalorických hodnotách. Většina diet je založena na kalorickém deficitu, kdy spálíme více kalorií, než přijmeme. Pravdou je, že úskalí nízkokalorických diet spočívá ve zpomalení metabolismu. Po nějaké době dochází ke stagnaci (1, 2), jedinec se cítí demotivovaně a nechápe, proč dosavadní způsob stravování a pohybu najednou nefunguje. A toto je právě chvíle k nasazení reverzní diety, která opět nastartuje váš metabolismus a pomůže tělu spalovat více kalorií během dne (3).

Jak reverzní dieta funguje?

Pokud se nacházíte v dlouhodobém kalorickém deficitu, vaše tělo začne reagovat snahou o zachování homeostázy. Obecně se naše tělo snaží dostat do stavu homeostázy, kdy se přizpůsobí změnám okolí (metabolická adaptace). To se stane i během dlouhodobého kalorického deficitu, kdy se tělo adaptuje na tyto extrémní podmínky a začne pracovat méně efektivně. A právě z tohoto důvodu je reverzní dieta skvělým nástrojem, aby se vaše tělo opět rozběhlo naplno. Základem je postupná readaprace organismu na vyšší kalorický příjem.

Rádi bychom připomněli, že proces hubnutí podporují i jiné faktory jako složení stravy, pohyb a jeho konkrétní druh, spánek, míra stresu, zdravotní stav a užívání léků.

Nastartujte svou reverzní dietu ještě dnes!

Právě reverzní dieta vám může pomoci se posunout zase o kousek dál k vašemu cíli.

Jaká jsou základní pravidla reverzní diety?

Reverzní dietu je vhodné zařadit v těchto situacích:

  1. Na konci diety – pro obnovu metabolické kapacity a zabránění JOJO efektu.
  2. V případě stagnace a kalorické restrikci blížící se hodnotě bazálního metabolismu – zjednodušeně řečeno není již kam kalorie ubírat.
  3. Pokud se chcete dostat do stavu, kdy budete hudbout při nižší kalorické restrikci.

Účelem reverzní diety je pomalé navrácení metabolické kapacity tak, aby zároveň docházelo k minimálním přírůstkům tukové tkáně. Princip reverzní diety je velice jednoduchý a spočívá v postupném týdenním navyšování minimálního množství kalorií, typicky se jedná o přidávání po 30-50 kcal v závislosti na pohlaví a tělesné stavbě jednotlivce.

Velmi důležitým faktorem je pečlivé sledování toho, co jíte a jak cvičíte, jinak nemá cenu reverzní dietu aplikovat. Můžete si hrát se složením makroživin, protože na každého z nás funguje něco jiného. Vytrvalostní sportovci ocení více sacharidů, lidé, kteří jedou silový trénink se více zaměří na bílkoviny a přidáním zdravých tuků zase docílíte objemově menších porcí, protože tuky jsou kaloricky více bohaté než ostatní makroživiny.

reverzní dieta

Dbejte i na kvalitu potravin, které hrají velkou roli. Vybírejte z ovoce, zeleniny, kvalitních tuků a bílkovin, celozrnných výrobků a potravin, které prošly minimálním průmyslovým zpracováním. Zároveň bychom chtěli upozornit, že během reverzní diety není vhodné zvyšovat intenzitu ani délku tréninku. Sledování relevantních výsledků diety může být v rámci takovýchto změn narušeno.

Jaké jsou benefity reverzní diety?

  • Začnete jíst o něco více
  • Vaše porce budou větší
  • Kladné výsledky vás namotivují k dalšímu snažení
  • Lepší regenerace a vyšší výkon při tréninku
  • Více energie

Co vás může odradit?

  • Dieta je velmi náročná na sledování
  • Výdrž a disciplína je při této dietě zcela klíčová
  • Hubnutí ovlivňuje složení stravy a spousta jiných faktorů, které mohou zkreslovat výsledek reverzní diety
  • Dieta je poměrně časové náročná

Dobrou zprávou je, že aplikace Macronaut reverzní dietu po hubnoucí fázi sama automaticky nabízí, případně je možné si tuto dietu zvolit v nastavení profilu. Pokud máte chuť se posunout zase o kus dále, tak reverzní dieta může být skvělou strategií, jak opět rozběhnout váš metabolismus.

S aplikací Macronaut nebude sledování kalorického příjmu vůbec složité a konečný výsledek rozhodně stojí za to.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…