Co je nízkosacharidová dieta, neboli low carb a jak funguje?
Trendy v oblasti stravování se během let mnohokrát měnily. Kdysi byly na pranýři bílkoviny, pak tuky a nyní to jsou sacharidy. Světem proběhly stovky všemožných diet, ale jen málo z nich si získalo široké povědomí a oblibu veřejnosti. Jednou z nich je low carb dieta, která je založená na omezené konzumaci sacharidů, která je kompenzována primárně tuky. Hlavní myšlenkou je negativní energetická bilance, která je zprostředkována nízkým příjmem sacharidů.
Tuky přijímáme ze stravy převážně ve formě triacylglycerolů, které se částečně rozloží v žaludku za pomoci žaludečních šťáv a zbytek pak v tenkém střevě. Aby mohlo dojít k trávení, je nutné, aby tuky prošly procesem emulgace a pak byly pomocí enzymů rozštěpeny na micely, které jsou ve finále vstřebány v tenkém střevě.
Dá se říct, že hranice mezi nízkosacharidovým a klasickým stravováním není přímo vymezena. U low carb stravování jsou sacharidy omezeny na 15 – 25% denního příjmu sacharidů a pokud je denní příjem sacharidů ještě nižší tzn. maximálně 5%, jedná se o ketogenní dietu, kdy je energie získávána za pomoci ketolátek pocházejících převážně z mastných kyselin. Existují i jiné druhy jako například low carb high fat, low carb high protein, Atkinsonova dieta, paleo strava atd. Jde však o více či méně drasticky omezený přísun sacharidů doprovázený doplňujícími pravidly stravování.
Základní rysy low carb diety jsou:
Omezení sacharidů ve formě příloh, sladkostí, sladkých nápojů a alkoholu
Povoleným zdrojem sacharidů je ovoce, luštěniny a ve vzácných případech i brambory, vše ale v omezeném množství
Navýšení příjmu bílkovin z masa, vajec, mléčných výrobků, tučných sýru a kvalitních uzenin
Zvýšená konzumace tuků ve formě ořechů, semínek, avokáda a kvalitních olejů
Konzumace zeleniny, která ve většině případů zastává roli přílohy
Všechny směry low carb diety se ve skrze shodují v bodech čerstvosti a kvality surovin, které hrají také zásadní roli. Co se týče četnosti porcí, tak zde dává low carb volnou ruku. Je jen na nás a našem denním režimu, jestli vám budou vyhovovat tři nebo šest jídel denně. Některé studie dokonce potvrdily, že zvýšená konzumace tuků má vliv na snížený apetit a tím i na snížený počet porcí.
Dříve se low carb stravování užívalo jako součást terapeutické léčby různých onemocnění, až postupem času si získala své místo i v oblasti sportu.
Vaše změna začíná už dnes
Její výhody jsou:
Zlepšení stavu některých onemocnění jako např. epilepsie, diabetes II. typu a neurologických problémů
Napomáhá hubnutí
Zmírnění výkyvů energie
Vliv na hladinu triglyceridů v krvi
Zvýšení hladiny HDL cholesterolu (hodný cholesterol)
Snížení hladiny cukru v krvi
Zvýšení inzulinové rezistence (odolnost vůči hormonu inzulin)
Snížení krevního tlaku
Snížení vody ve svalové tkáni
Dochází k efektivnímu využití tuků během sportu
Nevýhody nízkosacharidové diety:
Není ale všechno zlato, co se třpytí. Low carb stravování může mít na vaše tělo i negativní dopady jako je riziko vysokého příjmu nasycených mastných kyselin, změny v počtu a složení střevního mikrobiomu, riziko nedostatku některých vitamínů a minerálních látek pramenící z omezeného výběru potravin, ztráta energie, snížení sportovní výkonnosti a nepříjemný zápach z úst. Mimo to máte také omezený výběr potravin, které můžete během low carb stravování konzumovat, na druhou stranu jde o potraviny chutné, jelikož tuk je sám o sobě nositelem chuti. Některé z těchto výše zmíněných nevýhod však časem odezní, až si vaše tělo na nízkosacharidové stravování zvykne.
Jaké je tedy doporučení na závěr? Každému z nás vyhovuje něco jiného a nikdy nebudete vědět, co prospívá vám, pokud to nezkusíte 😉
Počítáte kalorie? Přečtěte si 5 nejčastějších chyb, které při zapisování můžeteudělat a vyvarujte se jim. 1. NEDODRŽUJETE NASTAVENÉ KALORIE Pro to, abyste efektivně došli k vašemu cíli …
Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 …
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.