Trendy v oblasti stravování se během let mnohokrát měnily. Kdysi byly na pranýři bílkoviny, pak tuky a nyní to jsou sacharidy. Světem proběhly stovky všemožných diet, ale jen málo z nich si získalo široké povědomí a oblibu veřejnosti. Jednou z nich je low carb dieta, která je založená na omezené konzumaci sacharidů, která je kompenzována primárně tuky. Hlavní myšlenkou je negativní energetická bilance, která je zprostředkována nízkým příjmem sacharidů.

Tuky přijímáme ze stravy převážně ve formě triacylglycerolů, které se částečně rozloží v žaludku za pomoci žaludečních šťáv a zbytek pak v tenkém střevě. Aby mohlo dojít k trávení, je nutné, aby tuky prošly procesem emulgace a pak byly pomocí enzymů rozštěpeny na micely, které jsou ve finále vstřebány v tenkém střevě. 

Dá se říct, že hranice mezi nízkosacharidovým a klasickým stravováním není přímo vymezena. U low carb stravování jsou sacharidy omezeny na 15 – 25% denního příjmu sacharidů a pokud je denní příjem sacharidů ještě nižší tzn. maximálně 5%, jedná se o ketogenní dietu, kdy je energie získávána za pomoci ketolátek pocházejících převážně z mastných kyselin. Existují i jiné druhy jako například low carb high fat, low carb high protein, Atkinsonova dieta, paleo strava atd. Jde však o více či méně drasticky omezený přísun sacharidů doprovázený doplňujícími pravidly stravování.

low carb - nizkosacharidova dieta

Základní rysy low carb diety jsou:

  • Omezení sacharidů ve formě příloh, sladkostí, sladkých nápojů a alkoholu
  • Povoleným zdrojem sacharidů je ovoce, luštěniny a ve vzácných případech i brambory, vše ale v omezeném množství
  • Navýšení příjmu bílkovin z masa, vajec, mléčných výrobků, tučných sýru a kvalitních uzenin
  • Zvýšená konzumace tuků ve formě ořechů, semínek, avokáda a kvalitních olejů
  • Konzumace zeleniny, která ve většině případů zastává roli přílohy

Všechny směry low carb diety se ve skrze shodují v bodech čerstvosti a kvality surovin, které hrají také zásadní roli. Co se týče četnosti porcí, tak zde dává low carb volnou ruku. Je jen na nás a našem denním režimu, jestli vám budou vyhovovat tři nebo šest jídel denně. Některé studie dokonce potvrdily, že zvýšená konzumace tuků má vliv na snížený apetit a tím i na snížený počet porcí.

Dříve se low carb stravování užívalo jako součást terapeutické léčby různých onemocnění, až postupem času si získala své místo i v oblasti sportu.

Vaše změna začíná už dnes

Její výhody jsou:

  • Zlepšení stavu některých onemocnění jako např. epilepsie, diabetes II. typu a neurologických problémů
  • Napomáhá hubnutí
  • Zmírnění výkyvů energie
  • Vliv na hladinu triglyceridů v krvi
  • Zvýšení hladiny HDL cholesterolu (hodný cholesterol)
  • Snížení hladiny cukru v krvi
  • Zvýšení inzulinové rezistence (odolnost vůči hormonu inzulin)
  • Snížení krevního tlaku
  • Snížení vody ve svalové tkáni
  • Dochází k efektivnímu využití tuků během sportu

Nevýhody nízkosacharidové diety:

Není ale všechno zlato, co se třpytí. Low carb stravování může mít na vaše tělo i negativní dopady jako je riziko vysokého příjmu nasycených mastných kyselin, změny v počtu a složení střevního mikrobiomu, riziko nedostatku některých vitamínů a minerálních látek pramenící z omezeného výběru potravin, ztráta energie, snížení sportovní výkonnosti a nepříjemný zápach z úst. Mimo to máte také omezený výběr potravin, které můžete během low carb stravování konzumovat, na druhou stranu jde o potraviny chutné, jelikož tuk je sám o sobě nositelem chuti. Některé z těchto výše zmíněných nevýhod však časem odezní, až si vaše tělo na nízkosacharidové stravování zvykne.

Jaké je tedy doporučení na závěr? Každému z nás vyhovuje něco jiného a nikdy nebudete vědět, co prospívá vám, pokud to nezkusíte 😉

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…