Měření tuku je dnes už poměrně častá záležitost. Procento tuku Vám dnes dokáže změřit kdejaká váha, v lékárnách a fitness centrech často najdete specializovaná zařízení schopna provést komplexní analýzy v řádu minut.

Možností na výběr je opravdu hodně, ale která je pro Vás vhodná?

Ať už se konkrétní způsob vážení může prezentovat jakkoliv profesionálně, pamatujte na to, že všechny výsledky jsou pouze odhady. Z technického hlediska jsou to pouze algoritmy spočtené výsledky z dostupných vstupních parametrů.

Zatímco u chytré osobní váhy by vstupními parametry byly váha, pohlaví, věk a výška, u více sofistikovaných zařízení jsou to například rentgenové vlny (DEXA). Daná metoda se může zdát či prezentovat jakkoliv přesně, ale ve výsledku přesnost bude dále ovlivněna mnoha dalšími vlivy jako retence vody, množství jídla, stres, nedostatek spánku apod.

Platit peníze za nepřesná měření úplně nedává smysl, takže větší prioritu bychom měli dát snížení vlivů majících negativní dopad na přesnost měření. Jak už si poradíte se stresem či nedostatkem spánku je na každém z vás, ale například fluktuace váhy zapříčiněné množstvím vody a jídla v organismu můžeme minimalizovat tím, že měření budeme provádět vždy za stejných podmínek, ideálně ráno po vzbuzení, ihned po vykonání potřeby.

Aby tato měření měla vypovídající hodnotu, nemá smysl provádět je například jednou za dva měsíce, musíme být konzistentní a u námi zvolené metody zůstat.

Ideálně tedy hledáme metodu měření tuku, kterou můžeme dělat doma, ihned ráno po probuzení a její využití nám nebude otravovat život, protože bychom ji rádi prováděli alespoň každý týden.

Nabízí se nám hned několik možností.

Osobní váha

Pro mě osobně ne úplně vhodná metoda z několika prostých důvodů. Výpočty provádí algoritmus. Pokud tedy použiji váhy dvou různých výrobců, za stejných podmínek se budou nejspíše lišit výsledky. Druhá věc je potom cestování. Pokud pojedu na týden pracovně mimo domov, váhu si s sebou nejspíš brát nebudu.

Z celkového hlediska je však metoda pro mnoho lidí vhodná. Doma moc místa nezabere a cena takové váhy se dnes pohybuje v rámci pár set korun.

Krejčovský metr

Obecně pokládána za nejméně přesnou metodu. Měření touto metodou není nijak složité a zabere Vám zhruba dvě minuty. Krejčovský metr navíc naleznete ve většině domácností. Měření krejčovským metrem se provádí měřením obvodu na specifikovaných místech těla.

měření tuku

Kaliper

Mnou osobně preferovaný způsob měření. Měření kaliperem je jednoduché a realtivně přesné. Přesnost je u této metody hodně ovlivněna způsobem samotného měření. U tohoto způsobu měření je lepší si to trošku osahat a vyzkoušet nanečisto, než dostanete ten správný grif.

Výhodou kaliperu je jeho pořizovací cena, kdy se dá sehnat již za pár desítek korun. Jedná se o malou a lehkou věc, je tedy vhodý i na cesty a jak už jsem se zmínil výše, je relativně přesný.

Měření kaliperem se provádí měřením tloušťky kůže na předem specifikovaných místech a dokážete jej zvládnout sami bez pomoci další osoby.

Mnoho z vás si teď nejspíše pokládá otázku, jestli opravdu není lepší jít a zaplatit si například InBody měření. Položte si otázku.

Co je pro vás důležitější údaj? Zajímá vás opravdu to, že máte “přesně” 14,78 procent tuku, nebo spíše to, že se vám redukce tuku z dlouhodobějšího hlediska opravdu daří?

Dle mého to bude to druhé. Procento tuku je navíc i dost zavádějící údaj, protože na každém z nás může stejné procento tuku vypadat jinak.

A to je důvod, proč by jste se neměli ani tak zajímat o hodnoty v jednotlivých měřeních, ale sledovat postup v rámci několika měření po delší dobu.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…