Nejčastější otázky
5 TIPŮ, JAK ZAČÍT SE ZDRAVÝM ŽIVOTNÍM STYLEM
Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 …
Sacharidy se utvářejí v rostlinách, kdy se molekuly uhlíku spojí s molekuly kyslíku a vodíku, aby dohromady vytvořily řetězce rozličných struktur. To je důležité, protože tyto řetězce určují klasifikaci sacharidu a způsob, kterým je sacharid tráven a absorbován v našem těle. Sacharidy můžeme klasifikovat do několika skupin:
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo. V trávicím systému jsou přeměňovány na glukózu (krevní cukr) a tu dále využívají naše buňky, tkáně a orgány. Přebytečná glukóza v krvi je přeměněna na glykogen pro pozdější využití, ten obecně v našem těle představuje okolo 1200-1600 kcal potenciální energie. Glykogen je výhradně využit mozkovými funkcemi, centrálním nervovým systémem a při intenzivní fyzické aktivitě.
Sacharidy přesahující vlastní tělesné potřeby a kapacitu glykogenu jsou v játrech přeměněny na tukové buňky (triglyceridy).
Rychle stravitelné, do krevního oběhu se dostávají okamžitě. Rychlé cukry se obvykle nacházejí v cukrovinkách, či slazených nápojích a i když mají kalorickou hodnotu, postrádají vitamíny, minerály a vlákninu, převážně se jedná o tzv. prázdné kalorie.
Jednoduché sacharidy se mohou vyskytovat i v přírodních formách, například v ovoci, či mléku. Zde mluvíme o přírodně se vyskytujících cukrech, které jsou doprovázeny vitamíny, minerály a vlákninou, kterou naše tělo potřebuje. Rychlé sacharidy se doporučuje konzumovat před, v průběhu, či po náročnější fyzické aktivitě.
Komplexní sacharidy se tráví pomaleji a dodávají tak tělu menší, avšak stabilnější zásobu glukózy do krve. Stejně jako u jednoduchých sacharidů, i v tomto případě existují lepší a horší zdroje, ze kterých můžeme komplexní sacharidy získat.
Příkladem mohou být rýžová zrna, kdy jejich zpracované druhy postrádají vitamíny a minerální látky původní plodiny.
Obecně komplexní sacharidy obsahují více živin, více vlákniny a jsou tráveny pomaleji. Díky pomalejšímu trávení a obsahu vlákniny dokáží více zasytit a zároveň nezpůsobují tak vysoké výkyvy krevního cukru, což je vhodné pro diabetiky.
Díky těmto vlastnostem není vhodné komplexní sacharidy konzumovat před, v průběhu, či ihned po náročnější fyzické aktivitě, tedy spíše v podobě hlavního jídla.
Zdroje komplexních sacharidů
– Pečivo
– Luštěniny
– Rýže
– Těstoviny
– Brambory
Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 …
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Je velmi pravděpodobné, že pokud jste se dali do čtení tohoto článku, vaše strava nejspíš nevypadá tak, jak by podle základů zdravého stravování měla. Jestli …