Co jsou to sacharidy?

Sacharidy se utvářejí v rostlinách, kdy se molekuly uhlíku spojí s molekuly kyslíku a vodíku, aby dohromady vytvořily řetězce rozličných struktur. To je důležité, protože tyto řetězce určují klasifikaci sacharidu a způsob, kterým je sacharid tráven a absorbován v našem těle. Sacharidy můžeme klasifikovat do několika skupin:

  • jednoduché (tzv. rychlé cukry)
  • komplexní (tzv. pomalé cukry)

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo. V trávicím systému jsou přeměňovány na glukózu (krevní cukr) a tu dále využívají naše buňky, tkáně a orgány. Přebytečná glukóza v krvi je přeměněna na glykogen pro pozdější využití, ten obecně v našem těle představuje okolo 1200-1600 kcal potenciální energie. Glykogen je výhradně využit mozkovými funkcemi, centrálním nervovým systémem a při intenzivní fyzické aktivitě.

Sacharidy přesahující vlastní tělesné potřeby a kapacitu glykogenu jsou v játrech přeměněny na tukové buňky (triglyceridy).

Jednoduché sacharidy

Rychle stravitelné, do krevního oběhu se dostávají okamžitě. Rychlé cukry se obvykle nacházejí v cukrovinkách, či slazených nápojích a i když mají kalorickou hodnotu, postrádají vitamíny, minerály a vlákninu, převážně se jedná o tzv. prázdné kalorie.

Jednoduché sacharidy se mohou vyskytovat i v přírodních formách, například v ovoci, či mléku. Zde mluvíme o přírodně se vyskytujících cukrech, které jsou doprovázeny vitamíny, minerály a vlákninou, kterou naše tělo potřebuje. Rychlé sacharidy se doporučuje konzumovat před, v průběhu, či po náročnější fyzické aktivitě.

Komplexní sacharidy

Komplexní sacharidy se tráví pomaleji a dodávají tak tělu menší, avšak stabilnější zásobu glukózy do krve. Stejně jako u jednoduchých sacharidů, i v tomto případě existují lepší a horší zdroje, ze kterých můžeme komplexní sacharidy získat.

Příkladem mohou být rýžová zrna, kdy jejich zpracované druhy postrádají vitamíny a minerální látky původní plodiny.

Proč preferovat komplexní sacharidy?

Obecně komplexní sacharidy obsahují více živin, více vlákniny a jsou tráveny pomaleji. Díky pomalejšímu trávení a obsahu vlákniny dokáží více zasytit a zároveň nezpůsobují tak vysoké výkyvy krevního cukru, což je vhodné pro diabetiky.

Díky těmto vlastnostem není vhodné komplexní sacharidy konzumovat před, v průběhu, či ihned po náročnější fyzické aktivitě, tedy spíše v podobě hlavního jídla.

Zdroje komplexních sacharidů

– Pečivo
– Luštěniny
– Rýže
– Těstoviny
– Brambory

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…