Tuky jsou esenciální živinou a nejvíce energeticky bohatou základní (makro) živinou (9kcal/g). Ačkoliv v dnešní době existuje spíše trend se tukům vyhýbat (mnohé nízkotučné potraviny či diety), tukům bychom v našem jídelníčku určitě měli vyhradit své místo, protože jsou pro naše zdraví nesmírně důležité.
Tuky pomáhají rozvoji mozku, obecné funkci buněk, jsou stavební složkou některých hormonů, představují mechanickou ochranu orgánů (tvoří jejich obal) a pomáhají absorbovat vitamíny z přijatých potravin.
Není tuk jako tuk
Hlavní součástí tuků jsou mastné kyseliny, ty se řadí do několika skupin a na naše tělo působí rozdílně. Mohou být nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA).
Nasycené mastné kyseliny (saturované)
Z chemického hlediska mají nasycené mastné kyseliny všechny atomy uhlíku plně „saturované“ s atomy vodíku.
Tyto tuky jsou za pokojových teplot nejčastěji pevné. Nalezneme je v jídlech, jako jsou máslo, palmový olej, kokosový olej, nebo sýr. Vysoká konzumace saturovaných tuků zvyšuje hladinu špatného LDL cholesterolu.
Trans mastné kyseliny (hydrogenované)
Typ saturovaného tuku a takzvaný zlý tuk, jenž se nachází jak v přírodní, tak zpracované formě. Přirozeně se tyto tuky nacházejí v tučných částech masa a mléku přežvýkavců. V případě konzumace masa nemusíte mít obavy, zastoupení hydrogenovaných tuků v mase je v jednotkách procent a jejich mírná konzumace nebyla prokázána jako negativní.
Naopak umělé hydrogenované tuky, tzv. průmyslové tuky, jsou prokazatelně zdraví škodlivé a podílejí se na vzniku srdečních chorob. Příjem těchto tuků zvyšuje množství zdraví škodlivého LDL cholesterolu, což je rizikový faktor u srdečně cévních onemocnění. Tyto tuky dále snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu.
Běžně se trans mastné kyseliny nacházejí v cereálních tyčinkách, brambůrcích, sušenkách a majonézách.
Mononenasycené mastné kyseliny (mononesaturované)
Mononenasycené tuky obsahují v molekule nenasycenou uhlovodíkovou vazbu. Typicky jsou tyto tuky za pokojové teploty v tekutém stavu, klasickým příkladem je olivový olej.
Pomáhají snížit cholesterol v krvi a také dodávají živiny pro tvorbu a udržování buněk v těle. Snižují riziko aterosklerózy.
Zdroje mononenasycených tuků jsou olivový olej, arašídový olej, slunečnicový olej, sezamový olej.
Z chemického hlediska se jedná o molekuly tuku, obsahující více než jednu nesaturovanou uhlíkovou vazbu. Obvykle se nacházejí v tekutém stavu, příkladem je slunečnicový olej, sojový olej, kukuřičný olej. Polynenasycené tuky mohou pomoci snížit LDL (špatný) cholesterol, čímž chrání před srdečními chorobami.
Mezi tyto tuky patří esenciální omega-3 a omega-6 tuky. Esenciální proto, jelikož jsou pro naše tělo nepostradatelné a sami si je nedokážeme vytvořit. Konkrétně jsou důležité pro správnou funkci mozku a růst buněk.
Omega-3
Ve stravě nejméně zastoupené tuky, konkrétně kyselina alfa linoleová (ALA), EPA a DHA. K nalezení jsou převážně v rybím tuku, konopném a lněném oleji, také ve vlašských ořeších. Na naše tělo působí blahodárně snižováním rizika srdečních chorob, rozšiřováním cév a následným snížením krevního tlaku. Působí jako prevence revmatické artritidy, cukrovky a náhlých srdečních příhod. Další výzkumy napovídají spojitost i v ochraně proti Alzheimerově chorobě, či astmatických záchvatech.
Zdroje omega-3
Ančovičky
Sleď
Makrela
Losos
Sardinky
Jeseter
Pstruh
Tuňák
Omega-6
Dalším druhem polynesaturovaných tuků je Omega-6, pro naše tělo jsou důležité z hlediska správné funkce mozku a ochrany cév a srdce. Problém moderní společnosti je přemíra přijímaného omega-6, který je v naší stravě oproti omega-3 mnohonásobně více zastoupen. Obecně se doporučuje dodržovat poměr omega-6 ku omega-3 zhruba 5:1. Výzkumy však ukazují, že tento poměr v západní dietě je průměrně 15:1 a dosahuje až k poměru 30:1. Omega-6 mají prozánětlivý účinek a jejich dlouhodobý nadbytek způsobuje zúžení cév.
Počítáte kalorie? Přečtěte si 5 nejčastějších chyb, které při zapisování můžeteudělat a vyvarujte se jim. 1. NEDODRŽUJETE NASTAVENÉ KALORIE Pro to, abyste efektivně došli k vašemu cíli …
Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 …
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.