Vláknina je typ sacharidu, který má příznivé účinky na náš zažívací systém. V podstatě je to nestravitelná část rostlinné potravy, jako například zeleniny, ovoce, zrna, fazolí a luštěnin. Rozeznáváme 3 různé druhy vlákniny, přičemž každý typ se vyznačuje jinými účinky.
Rozpustná vláknina
Typ vlákniny, který má vlastnost na sebe navázat značné množství vody, čímž se z ní při trávení stává gel a tím zpomaluje trávení. Pomalejší trávení tak napomáhá stabilizaci krevního cukru (glukózy) a navozuje pocit plného žaludku. Rozpustná vláknina je také spojena se sníženou absorpcí cholesterolu do krve.
Zdroje rozpustné vlákniny: ovoce, zelenina, vločky, ječmen a luštěniny
Nerozpustná vláknina
Tato vláknina zvětšuje objem tráveniny, čímž urychluje průchod jídla, ale i odpadních látek střevem. Napomáhá tedy pravidelnosti a chrání trávící soustavu.
Zdroje nerozpustné vlákniny: zelenina, celozrnné obiloviny, semínka, ovoce, otruby
Pokud bychom shrnuli efekty vlákniny na lidské tělo, budou to hlavně:
– Podporuje pravidelnost – Zpomaluje absorpce živin do krve, čímž napomáhá regulovat krevní cukr – Snižuje cholesterol – Přináší pocit plnosti
Vláknina má ovšem další triky v rukávu, ukázala se jako velkým pomocníkem bakteriím v našem trávicím traktu, pro které při její fermentaci představuje potravu a tím přispívá k lepší kompozici těchto bakterií uvnitř našich střev. Střevní bakterie hrají obrovskou roli pro náš imunitní systém a zdraví našich střev.
Rezistentní škrob
Rezistentní škrob je formou škrobu, která prochází malým střevem aniž by byla strávena, díky čemuž je pokládána za typ vlákniny. Rezistentní škrob prochází skrze tenké střevo nedotčen, kdy je dále fermentován v tlustém střevě, čímž produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které slouží jako zdroj energie pro střevní bakterie, čímž podporuje růst dobré a zdravé mikrobioty.
Resistentní škrob se obecně nachází v potravinách jako jsou banány, brambory, zrna a semena.
Počítáte kalorie? Přečtěte si 5 nejčastějších chyb, které při zapisování můžeteudělat a vyvarujte se jim. 1. NEDODRŽUJETE NASTAVENÉ KALORIE Pro to, abyste efektivně došli k vašemu cíli …
Chcete začít žít zdravěji a nevíte, jak na to? Věřte, že i maličkými krůčky můžete dosáhnout vašich vysněných cílů. Zařaďte do vašeho života následujících 5 …
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.