Nejčastější otázky
Zaručený recept na rychlé hubnutí není. Nebo ano?
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Vláknina je typ sacharidu, který má příznivé účinky na náš zažívací systém. V podstatě je to nestravitelná část rostlinné potravy, jako například zeleniny, ovoce, zrna, fazolí a luštěnin. Rozeznáváme 3 různé druhy vlákniny, přičemž každý typ se vyznačuje jinými účinky.
Typ vlákniny, který má vlastnost na sebe navázat značné množství vody, čímž se z ní při trávení stává gel a tím zpomaluje trávení. Pomalejší trávení tak napomáhá stabilizaci krevního cukru (glukózy) a navozuje pocit plného žaludku. Rozpustná vláknina je také spojena se sníženou absorpcí cholesterolu do krve.
Zdroje rozpustné vlákniny: ovoce, zelenina, vločky, ječmen a luštěniny
Tato vláknina zvětšuje objem tráveniny, čímž urychluje průchod jídla, ale i odpadních látek střevem. Napomáhá tedy pravidelnosti a chrání trávící soustavu.
Zdroje nerozpustné vlákniny: zelenina, celozrnné obiloviny, semínka, ovoce, otruby
Pokud bychom shrnuli efekty vlákniny na lidské tělo, budou to hlavně:
– Podporuje pravidelnost
– Zpomaluje absorpce živin do krve, čímž napomáhá regulovat krevní cukr
– Snižuje cholesterol
– Přináší pocit plnosti
Vláknina má ovšem další triky v rukávu, ukázala se jako velkým pomocníkem bakteriím v našem trávicím traktu, pro které při její fermentaci představuje potravu a tím přispívá k lepší kompozici těchto bakterií uvnitř našich střev. Střevní bakterie hrají obrovskou roli pro náš imunitní systém a zdraví našich střev.
Rezistentní škrob je formou škrobu, která prochází malým střevem aniž by byla strávena, díky čemuž je pokládána za typ vlákniny. Rezistentní škrob prochází skrze tenké střevo nedotčen, kdy je dále fermentován v tlustém střevě, čímž produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které slouží jako zdroj energie pro střevní bakterie, čímž podporuje růst dobré a zdravé mikrobioty.
Resistentní škrob se obecně nachází v potravinách jako jsou banány, brambory, zrna a semena.
Hubnutí je velmi propírané téma, které řadu z nás nenechává chladným. Pár kilo navíc totiž dokáže člověka pěkně potrápit. Přibírání na váze je navíc častou příčinou …
Je velmi pravděpodobné, že pokud jste se dali do čtení tohoto článku, vaše strava nejspíš nevypadá tak, jak by podle základů zdravého stravování měla. Jestli …
Proč diety (ne)fungují a proč po jejich konci často všechno nabereme zpět? Jakou v tomto hraje roli kalorický deficit? Těmito a dalšími zajímavými otázkami se budeme …