Udržování zdravé hmotnosti je jednou z nejlepších věcí, které můžete pro sebe a pro své zdraví udělat. Nadváha není jen o pouhé nespokojenosti člověka, ale může znamenat také vážné zdravotní komplikace, které vám mohou znepříjemnit, či dokonce zkrátit život.

Existuje mnoho způsobů, jak si udržet zdravou váhu, jako je například snižování kalorií a aktivní pohyb. Ale co méně diskutované návyky a životní styl? Ty mohou stejně tak vaše snahy o hubnutí sabotovat.

Jedním z příkladů je alkohol a hubnutí. Je alkohol při hubnutí škodlivý? Je možné pít alkohol a hubnout? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Proč je špatný alkohol při hubnutí?

Užívání alkoholu je tak běžnou součástí naší kultury, že často zapomínáme na rizika, která s sebou nese. Nadměrné pití alkoholu je spojeno s reálnými zdravotními problémy, včetně nadváhy. 

Prázdné kalorie

Alkohol je pro hubnutí špatný zejména z hlediska kalorií. Jedním z důvodů, proč alkohol a hubnutí nejdou ruku v ruce, je to, že alkohol obsahuje spoustu prázdných kalorií, které nemají žádnou výživovou hodnotu.  

Možná i vy pijete stovky kalorií denně navíc, aniž byste si to uvědomovali. Nejen alkohol, ale stejně tak i běžné nápoje, jako jsou džusy nebo limonády, mají spoustu kalorií a sacharidů. Můžete se stravovat zdravě, ale pokud si stále neodpustíte milovanou kolu nebo pivo, nemusíte vidět žádné výsledky.

alkohol při hubnutí

Nižší zábrany

To, že alkohol snižuje zábrany ví úplně každý. Jakou to má ale souvislost s hubnutím? Zatímco můžete celý týden poctivě dodržovat jídelníček, po týdnu přijde víkend, kdy se sejdete s kamarády. Mezitím co jedna sklenička míjí druhou, vám ani nedojde, že v ruce držíte čtvrtý kousek pizzy… A problém je na světě. Ke kaloriím z alkoholu si budete muset připočítat další stovky kalorií za nezdravé jídlo, které se s alkoholem pojí.

Další způsoby, jak může alkohol negativně ovlivňovat hubnutí: 

  • Pokud pijete a druhý den se necítíte dobře, fyzickou aktivitu odložíte na „jindy“.
  • Alkohol může změnit způsob, jakým vaše tělo spaluje tuky. Když pijete, vaše tělo se více soustředí na odbourávání alkoholu než na spalování tuků. 
  • Alkohol může snižovat hladinu testosteronu v těle. A právě testosteron ovlivňuje hubnutí a nabírání svalové hmoty. 
  • Alkohol nejenže snižuje vaše zábrany při výběru potravin, ale může také zvyšovat vaši chuť k jídlu. 

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…