Ač se to možná může zdát zbytečné, vědět, z čeho se skládá naše tělo, není vůbec od věci. Můžeme také říct, že spousta lidí si ani neuvědomuje, jak složité lidské tělo je a jak dokonalý je to mechanismus, který funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce a takto bez přestání třeba 80 let.

Pojďme se tedy ponořit hlouběji do složení těla a vysvětlit si, proč bychom se měli o správný poměr tuku a vody v těle více zajímat.

Skladba lidského těla

Lidské tělo je opravdu dokonalý přístroj, který obsahuje vše ve vyváženém poměru. Na lidské tělo můžeme pohlížet z pohledu anatomického či chemického. Z anatomického hlediska se jedná o složky kosterní, svalové, tukové a o vnitřní orgány. Pokud by šlo o složky chemické, budeme se bavit o složení vody, bílkovin, tukových zásob, glykogenu, minerálních látek a vitamínů.

Poměry všech těchto látek se ale v lidském těle u každého jedince liší. Někdo bude mít geneticky více svalů, geneticky větší procento tuků a tak dále. Nejvíce ale dokážete ovlivnit právě vaším životním stylem. Obsah minerálů, vitamínů a z velké části i obsah tuku můžete ovlivnit právě vaší stravou, vaším každodenním životem a také prostředím a lidmi, kterými se obklopujete.

Optimální zastoupení poměru tuku a vody?

Procenta tělesného tuku a svalů se v průběhu let podle naší fyzické aktivity a stravování mohou měnit. Spousta lidí má s tímto opravdu velké problémy zvláště tehdy, když se snaží hubnout tuk a zároveň posilují, ale ručička na váze se nehýbe. Mnohdy to znamená, že pokrok je opravdu veliký, jen čísla tomu neodpovídají, protože jste vyměnili neaktivní tělesnou hmotu (tukovou tkáň) za aktivní hmotu (svalovou tkáň).

Optimální zastoupení svalů, tuku, vody atd. v těle je také ovlivněno pohlavím. Muži mají většinou vyšší procento svalů a menší procento tuku než ženy.

Základní složky v mužském organismu jsou tedy v ideálním případě zastoupeny následovně:

Základní složkyProcenta
voda62,4 %
minerální látky5,8 %
svalová hmota16,5 %
tuková tkáň15,3 %

Pojďte se zbavit přebytečných % tuku

Aplikace Macronaut vám pomůže nastavit denní plán, díky kterému pro vás může být snažší se zbavit přebytečných % tuku.

U žen to ale vypadá o trošku jinak. U průměrné zdravé ženy by to mělo vypadat takto:

Základní složkyProcenta
voda56,5 %
minerální látky5,3 %
svalová hmota15,2 %
tuková tkáň23 %

Největší rozdíl mezi mužskou a ženskou populací je v optimálním zastoupení tuku v těle. Ačkoliv u mužů dosahuje procento tělesného tuku jen 15,3 % z celkového množství základních složek obsažených v těle, u žen je to optimálně 23 %. Tento skoro 8 % rozdíl se nemusí zdát veliký, ale znamená to pro ženy celoživotní problémy s váhou, protože se z vývojového hlediska tuku hůře zbavují.

Doporučené procentuální zastoupení tělesného tuku u mužů a žen:

VěkŽenyMuži
20 – 3921 – 32%8 – 19%
40 – 5923 – 33%11 – 21%
60 – 7924 – 35%13 – 24%

Proč mají ženy více tuku než muži?

Ženy jsou od přírody uzpůsobené k tomu přivést na svět nového člověka. Z tohoto důvodu ženy udržují na svém těle více procent tělesného tuku, aby jejich tělo bylo připraveno a mělo dostatek energie na to, aby příchod nového člověka zvládlo.

Ženy mají také od přírody více křivek. Když se koukneme na Věstonickou venuši, víme proč. Křivky jsou u žen vídány odjakživa a byly také vždy považovány za přitažlivé. Proto pokud máte nějaké to kilo navíc či velká ňadra, určitě se je nesnažte schovávat a nestyďte se za ně. Je to právě to, co dělá ženy ženami!

poměr tuku a vody v těle

Obsah vody v těle

Procento celkové tělesné vody je vyjádření celkové hmotnosti vody obsažené v našem organismu. Určité množství vody se nachází v každé buňce v našem těle a hraje důležitou roli snad ve všech tělesných procesech. Proto je opravdu důležité dbát na správnou hydrataci našeho těla, aby všechny procesy a všechny stavy v těle byly v pořádku a zůstali jste zdraví.

Hladina tělesné vody také v průběhu času kolísá, zvláště pokud přibereme na váze. V tomto případě procento vody klesne na úkor tělesného tuku, který se zvýšil.

Krev je jedna z částí lidského těla, která dosahuje až 83 % zastoupení vody ve svém obsahu. Dále následují svaly, které obsahují průměrně 75 % vody, mozek, který je ze 74 % procent tvořen vodou a v neposlední řadě vodu obsahují také kosti. Zde její zastoupení dosahuje 22 %.

Zadržování vody

Pokud jste již někdy měli oteklé končetiny, nahmatali jste si na stehnech celulitidu či se vám nedařilo zhubnout, možná jste měli problém se zadržováním vody ve svém těle.

Nejčastější důvody, proč se tak děje, jsou běžnější, než si možná myslíte. Jednou z hlavních příčin je nezdravá strava, které díky vysokému obsahu soli, bílé mouky a cukru narušuje tělesnou rovnováhu a nutí tělo zadržovat vodu.

Mezi další důvody patří nadměrný přísun sodíku, nedostatek draslíku, nedostatek pohybu (nejvíce zadržování pomáhá sedavé zaměstnání) a také tyto problémy mohou způsobovat léky a hormonální antikoncepce, které narušují tělesnou rovnováhu a tělo se s nerovnováhou snaží tímto způsobem bojovat. Mezi poslední důvod a také nejčastější patří nedostatečný příjem tekutin. Tělo potřebuje vodu pro spoustu tělesných procesů, a proto pokud tělu vodu v dostatečném množství nedodáme, bude si ji muset zadržovat na „horší časy“.

Řešení tohoto problému je stejně jednoduché jako příčina: pravidelně pijte nejlépe čistou vodu, omezte příjem soli, více se hýbejte, dodržujte příjem draslíku a hořčíku a kila navíc a nepohodlí v podobě zadržené vody by se s vámi mělo rozloučit.

Pevně věříme, že jsme vám ve skladbě vašeho těla a taky v % vody a tuku, které vaše tělo obsahuje, udělali jasno. A pokud jste se dříve trápili se shazováním nadbytečného tuku a zadržované vody, doufáme, že už to pro vás nebude větším problémem a že vykročíte tou správnou nohou za vaší vysněnou postavou.

Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat…